De historie van de Ronde van Gendringen is rijkelijk en begint in 1937(!) Onder impuls van de toenmalige uit het zuiden des lands afkomstige burgemeester Beaumont wordt dan de eerste ronde gereden op een legendarisch parcours aan de Hoge Rokken. Bij de profs wint Janus Hellemons en bij de amateurs Gerrit Schulte die een jaar later als prof door zijn doldrieste aanvallende manier van rijden in Frankrijk als "Le Fou Pedalant" bekend wordt.

Ondanks een etappezege komt Bossche Gerrit nooit meer terug in de Tour. Hij kon als baanrenner veel meer verdienen in die dagen. Legendarisch is zijn winnende achtervolgingrit tegen Fausto Coppi in 1948 in een bomvol Olympisch Stadion. Verder maakte Schulte naam als zesdaagsenrenner met ploegmaats als Ge Peters, Gerrit Boeijen, Klaus Bugdahl en natuurlijk Peter Post en Jan Plantaz. Schulte nam afscheid op 44 jarige leeftijd, hij werd toen nog derde op het WK. Daarna volgenden grote winnaars zoals: Jo de Haan, Cees Lute, Piet Rentmeester, Harry "de witte" Steevens, Fedor Den Hertog en anderen. In de 80's zijn Frits Schur, Arie Hassink, Gerrit "de sfinx" Mohlmann en Herman Snoeyink en Erik Cent de bekendsten.

In de jaren negentig slaat het traditionele rondje "om de kerk" niet meer aan bij het publiek. Een nieuw Stichtingsbestuur en een Uitvoerend Comité beginnen eind 1995 na het echec van de ronde van dat jaar plannen te maken om het roer om te gooien. Het wordt een "dood of de gladiolen plan" wat in 1996 resulteert in de eerste Dwars Door Gendringen met voor het eerst in de historie een buitenlandse winnaar, te weten de Zweed Daniël Sjöberg.

Door verkeersmaatregelen in het centrum van Gendringen wordt het Stichtingsbestuur gedwongen om uit te zien naar een nieuw parcours wat het huidige traject door Anholt oplevert. De Duitse overheid is enthousiast (mede door Jan Ullrich) en verleent alle medewerking. Dwars Door Gendringen/Anholt 1997 wordt onder tropische weersomstandigheden en grote publieke belangstelling gewonnen door Godert de Leeuw. In 1998 wint de man van de streek Servais Knaven en in 1999 is de winnaar "Jerommeke" (Jeroen Blijlevens).

Het jaar 2000 kent geen winnaar van grote naam, echter een terechtere winnaar dan Kees Hopmans kon de organisatie na afloop zich niet beter wensen. De 35-jarige veteraan van de Duitse Tonissteiner-Colnago ploeg pakte zijn eerste zege in tien jaar, na dertien tweede plaatsen won Hopmans eindelijk. Na het passeren van de meet liet hij dan ook zijn tranen al gauw de vrije loop. De in het Brabantse Hoogerheide wonende en sinds 1991 zijnde professional heeft altijd in dienst gereden van anderen, waaronder jongens als Adje Bouwmans en Erwin Nijboer. In 2001 behaalde de bij velen onbekende Mindaugas Concares de overwinning en in 2002 de beloftevolle Italiaan Ivan Quaranta.

De winnaar in 2003 was wel een heel speciale triomfator. Niemand minder dan Allessandro Petacchi sleepte de overwinning in de wacht en mocht de gelukwensen van niemand minder dan Joop Zoetemelk ontvangen, die deze dag als speciale gast aanwezig was. Petacchi had net triomfen gevierd met etappeoverwinningen in de Giro d'Italia en de Tour de France, en werd beschouwd als een grote sprinter waar we nog veel van zullen horen. In de Tour van 2004 kwam het er helaas niet uit maar in de volgende jaren schaarde hij zich onder de grootste sprinters.

In 2004 werd Dwars door Gendringen/Anholt (voorlopig?) voor de laatste maal gehouden. Stefan van Dijk werd de laatste winnaar van de profronde Dwars door Gendringen/Quer durch Anholt. De ronde zou in 2005 deel gaan uitmaken van het Continentale circuit. De aanmerkelijk hogere kosten konden niet voldoende gedekt worden door sponsorinkomsten, reden waarom het bestuur van de Stichting Wielerpromotion Gendringen besloot de ronde in 2005 niet meer te organiseren.