Menu

Zeer geslaagde Ronde van de Achterhoek

De laatste week van augustus was het druk voor de organisatie van de Ronde van de Achterhoek. Alle laatste puntjes werden op de i gezet om een fantastisch wielerweekend te kunnen organiseren in de Achterhoek. Het programma op zaterdag bestond uit diverse wedstrijden voor Unieke Sporters en zondag was de internationale koers door de Achterhoek.

De organisatie kan terug kijken op een zeer geslaagd weekend. Met hulp van diverse partijen, organisaties, vrijwilligers, sponsoren maar denk ook aan de vele motorbegeleiders kon dit evenement slagen.

Zaterdag vond op het terrein aan de Hofskamp, bij firma van Raam in Varsseveld diverse wedstrijden plaats voor unieke sporters. Zo worden sporters genoemd die met een aanpassing hun sport kunnen beoefenen. Maar ook is het zeer uniek omdat dit de allereerste keer is dat dit in ons land georganiseerd wordt in combinatie met een KNWU paracycling wedstrijd. De Achterhoek zet zich hiermee fantastisch op de kaart en laat zien dat zij uitblinken in samenwerken, verbinden en, naast de Ronde van de Achterhoek, in staat zijn een prachtig side-event als dit te organiseren. De deelnemers kwamen uit alle streken van het land richting het Oosten. Men was dankbaar, geïnspireerd en zeer gemotiveerd om hier aan de start te staan.

Zondag startte de koers vanuit de Heerlyckheid Bredevoort. Maar liefst 21 ploegen uit binnen- en buitenland stonden aan de start. Dit jaar was de Ronde van de Achterhoek voor het eerst een UCI Europe Tour-koers. Dat houdt in dat deze Ronde op de internationale kalender staat. Hierdoor konden continentale profteams zich aanmelden bij de UCI (United Cycliste Internationale, oftewel de Internationale Wielerunie). Na een “verloren” wielerjaar door Corona was een ieder maar wat blij om weer te kunnen starten. Weer of geen weer. De renners gingen over een parcours van maar liefst 200 kilometer door 8 Achterhoekse gemeenten. Tijdens deze prachtige route waarbij het onmundig mooie landschap gepresenteerd werd, gingen ze over 20 onverharde stroken. Door het slechte weer resulteerde dit in vele malen lek rijden en een aantal flinke valpartijen. Het publiek had er zin in. Overal langs de route stonden wielerliefhebbers, familie, camera’s om de renners te steunen. In Varsseveld reden de renners nog 5 lokale ronden “om de kerk”. Uiteindelijk bepaalde niet het Peeske, niet de onverharde stroken maar juist de combinatie van dit en het slechte weer dat een kopgroep van 5 man wegreed uit het peloton. Casper van Uden (DSM) kwam als eerste over de meet. Tweede werd Jan Willem van Schip (BEAT Cycling) die net terug was van de Olympische spelen. Derde werd de Canadees Ryan Christensen (Canyon).

De komende periode start de organisatie weer met de organisatie van de editie 2022.