Menu

Jonge wielrenners strijden in Achterhoek Cup

Jonge wielrenners strijden in Achterhoek Cup

Voor aanstormende talentvolle wielrenners tussen de vijftien en achttien jaar wordt de Achterhoek Cup georganiseerd. De junioren en nieuwelingen, jongens en meiden, komen op zaterdag 12 maart in actie in de tijdrit en het criterium. Zondag 13 maart staat de omloop op het programma.

De organisatie van deze sportieve happening is in handen van de KNWU, de Ronde van de Achterhoek, wielervereniging De Zwaluwen uit Doetinchem, wieler- en skeelervereniging De Stofwolk uit Eibergen en De Peddelaars uit Aalten.

Achterhoek Cup

Zaterdag 12 maart wordt zowel de tijdrit als het criterium verreden in en nabij het wielerparcours van De Stofwolk in Eibergen. Het criterium van veertig tot zestig kilometer, afhankelijk van de categorie, start om 10.00 uur op de afgesloten wielerbaan van De Stofwolk. De tijdrit wordt verreden over een parcours van zeven kilometer tussen Eibergen en Neede en start om 14.30 uur. Zondag 13 maart is de omloop op het parcours bij de watertoren van Aalten. Om 9.30 uur starten eerst nieuwelingen meisjes, zij fietsen 50 kilometer, daarna komen de junioren dames in actie voor hun rit van 70 kilometer. Om 11.30 uur starten de nieuwelingen, ook zij rijden 70 kilometer. Om 13.30uur gaan de junioren van start voor hun 120 kilometerwedstrijd.  Op deze locatie werd in het verleden de Ronde van Aalten gereden, het is een spannend parcours vanwege de aanzienlijke hoogteverschillen. Om het parcours meer Achterhoeks elan te geven, is de gravel- en klinkerstrook bij de Bruninkweg toegevoegd.

Districtscompetitie
Dit jaar is er voor de junioren en nieuwelingen m/v op de weg naast het bestaande aanbod een districtscompetitie met wedstrijden door heel Nederland. De bedoeling is om hun klim-, sprint-, en tijdritkwaliteiten te ontwikkelen. Wie tijdens deze wedstrijden over de hele linie van voren mee kan doen, zet zich op de kaart bij continentale teams en verenigingen. Maar de jonge wielrenner leert ook waar nog in geïnvesteerd mag worden of welke specialiteit verder ontwikkeld kan worden. De districtscompetitie wordt nauwlettend gevolgd door scouts van teams en talentencoaches. Deze wedstrijden staan gepland in zes weekenden tussen maart en september.

Ervaring opdoen

Koen Bouwman (28), profrenner in Team Jumbo Visma, klimmer, geboren in Ulft, is ambassadeur van de Ronde van de Achterhoek. Hij weet als geen ander hoe belangrijk ervaring opdoen van jonge talentvolle wielrenners is. Hij ontmoet op het Aaltense parcours de organisatie van de Achterhoek Cup. Koen geeft aan: “Fietsen en trainen is natuurlijk prachtig als de passie voor het wielrennen er is. Wedstrijden rijden tegen je streekgenoten is juist dát waarvoor de meeste jeugdige renners het doen. De investering in materiaal is kostbaar, maar ook de tijd die ouders in de sport moeten steken is enorm. Wedstrijden in de regio zijn daarom echt belangrijk om het zo laagdrempelig mogelijk te houden voor iedere jonge wielrenner om mee te kunnen doen. En, heel belangrijk, plezier staat voorop! Dat is bij mij nog steeds zo!”

Eerste racefiets

Koen herinnert zich: “Na jarenlang zeuren kreeg ik voor de communie mijn eerste racefiets. Ik ben direct vanaf categorie 1, met 8 jaar, begonnen met het fietsen van wedstrijden.” Hij vervolgt: “In ‘mijn’ tijd kwam er wel eens een grote club uit het land lobbyen of je bij hen wilde komen fietsen. Dat was vanaf de nieuwelingen (15/16) en junioren (17/18). Nu is vanuit de KNWU een nieuw project gestart met het intensief volgen van nieuwelingen en begeleiden van junioren, zowel jongens als meisjes. Een wedstrijd als deze Achterhoek Cup is een fantastische mogelijkheid om je zelf in de kijker te rijden.”

Ronde van de Achterhoek

De organisatie is intussen volop bezig met de voorbereidingen van de Ronde van de Achterhoek. Deze internationale UCI koers wordt gehouden op zondag 28 augustus met zowel de start als finish in Aalten. De toertocht die de gehele Achterhoek doorkruist, staat voor de recreatieve wielrenner gepland op zondag 26 juni. Op 24 september staan de diverse Paracycling wedstrijden op het programma. Op hetzelfde parcours bij de firma Van Raam in Varsseveld staat die dag het Nederlands Kampioenschap Handbike Criterium gepland. De organisatie van de Ronde van de Achterhoek streeft met deze plannen naar een prachtig en uniek evenement, gericht op topsport, talentontwikkeling, breedtesport en aangepast sporten. Iets wat absoluut uniek is voor Nederland.