Menu

Organisatie Ronde van de Achterhoek zoekt start en finish voor 2022

Door Herlinda ter Maat

Terwijl komend weekend de editie Ronde van de Achterhoek 2021 wordt verreden met de start in de Heerlyckheid Bredevoort en de finish in Varsseveld, schakelt de organisatie nu al verder voor de contouren van het evenement in 2022. We spreken met voorzitter Gerard van Balveren van de Stichting Wielerpromotion. Hij heeft na zijn pensionering als wethouder in de Gemeente Oude IJsselstreek, inmiddels bijna een dagtaak als vrijwilliger in het bestuur om de organisatie rond te krijgen.

Startplaats

“Hoewel de Achterhoek natuurlijk heel veel mooie plekjes kent, en zowel de provincie Gelderland, Achterhoek Toerisme, en Achterhoek in Beweging het evenement steunen, kun je niet zo maar ergens starten. Er zijn natuurlijk eisen aan de plek, met name om de internationale ploegen ruime mogelijkheden te bieden om te kunnen parkeren en het materieel op orde te brengen.”

Naast een bijdrage aan het evenement, vraagt de start ook voldoende ruimte om voorafgaande aan de start vergaderingen van jury en ploegleiders te kunnen houden. Uiteraard is er ook een plein nodig om de ploegen aan het publiek te presenteren. Daarnaast is het onmogelijk zonder een lokale organisatie ter plekke zoals een ondernemersvereniging. Maar ook lokale wielerfanaten van bijvoorbeeld de wielerclub zijn nodig als helpende handen om samen de start te realiseren.

De startplaats van een internationaal evenement krijgt veel aandacht. Achtereenvolgens waren Aalten (2017), Groenlo (2018), Doetinchem (2019) en Bredevoort (2021) hiervoor beschikbaar. Zij kwamen uitgebreid in beeld via de media, waaronder Omroep Gelderland en Eurosport.

Finishplaats

Ook de finishplaats moet aan vele eisen voldoen. Rondom de plaats moet een lokale ronde van 6-8 kilometer beschikbaar zijn voor de laatste doorkomsten. Bij de finishplek moet veel parkeerruimte zijn voor de jurybus, podiumtruck, VIP-dorp, TV-opnameploeg, TV-uitzendorganisaties en plekken voor de UCI-dopingcontrole.

Zo werd in 2019 het gehele centrum van Terborg gebruikt. Dit jaar is het industrieterrein aan de Dames Jolinkweg in Varsseveld de finish. Hiervoor is de organisatie de VIV maar ook o.a. de Ten Brinke Groep, Svedex, Kramp en Kupan zeer dankbaar. Zij stellen die ruimtes beschikbaar. Verder helpt WTC de Slinge met hun leden als begeleiding voor het publiek bij o.a. oversteken en aanvulling bij de opbouw van de dranghekken.

Uiteraard is de media-aandacht van regionale zenders en internationale sportzenders van groot belang om ook de bedrijven, die het evenement ondersteunen, goed in beeld te brengen. Last but not least krijgt de finishplaats natuurlijk een flinke dosis reclame en aanloop.

Wat brengt 2022

“Gelukkig helpt Achterhoek in Beweging met hun acht gemeentes Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk ons met de zoektocht naar een nieuwe start- en finishplaats, alsmede voor een locatie Paracycling die ook aan extreme eisen moet voldoen. Daarmee hopen we snel de nieuwe contouren van de Ronde van de Achterhoek 2022 te kunnen zetten. Uiteraard mogen organisaties zich zelf ook melden als start of finishplaats“.