Menu

Oud Etappe winnaar Cees van Espen geeft startsein Ronde van de Achterhoek

Op dit moment raast de Tour de France door Frankrijk. Ons wielerhart gaat bij menigeen harder slaan, standaard galmt de Radio 1 Tourflits door de boxen en ‘s avonds stemmen we af op de Avondetappe of op Sporza. Het mag weer, het kan weer. En ook in de Achterhoek zijn prachtige wieler vooruitzichten. Eind augustus, om precies te zijn, zondag 29 augustus start de Ronde van de Achterhoek. En wel in het pittoreske Bredevoort.

Door Herlinda ter Maat

De Ronde  van de Achterhoek is een officiële UCI koers en daarmee komen er diverse internationale toppers aan de start te staan. Zij mogen een koers rijden van maar liefst 200 kilometer door de 8 prachtige gemeenten in de Achterhoek. Het startschot van deze koers zal die zondag door niemand anders dan Cees van Espen worden gedaan.

Cees van Espen

Bij de meesten zal niet meteen een “o ja, Cees van Espen” -gedachten en gevoel ontstaan. Bij mij wel. En dat heeft niet met mijn wielerkennis te maken. Cees gaf namelijk een aantal jaar geleden een wielerclinic voor deelnemers aan de Ronde van Bredevoort. Een zeer sympathieke en nog steeds sportieve man. De tips over bochten nemen, slim rijden, en sprintjes op het juiste moment nemen, bleven me bij. Maar ook zeer zeker het heerlijke koud biertje na afloop bij Stadsbrouwerij de Borghman. Het speciaal gebrouwen biertje ‘Rondje’ voor de Ronde van Bredevoort smaakt namelijk prima na wat inspanning.

Terug naar Cees van Espen. Hij hoort thuis in het rijtje van winnaars van een Touretappe. Dat is bijzonder en daar zijn we trots op. Cees (83) won in 1965 de Touretappe in het Franse stadje Chateaulin in Bretagne. In 1964 fietste hij zijn eerste Tour de France. Hij zat toen bij de Televizier ploeg van Cees Pellenaars met Gerben Karstens, Jo de Roo, Henk Nijdam (de vader van Jelle), Leo van Dongen en Cees Haast. De trainingen vonden niet plaats op de Canarische eilanden, Mallorca of een ander oord met hoogte- en warmte stages. Nee, gewoon op de Veluwe. Een jaar later, in 1965, won hij de etappe met een behoorlijke voorsprong op Hennie Kuiper en Jan Jansen. Cees won op een klim van de vierde categorie. Vergelijkbaar dus met de Posbank. Wat die trainingen over de Veluwse “bultjes” dus al kunnen doen.

In die tijden gebeurden er vreemde zaken bij de grote rondes. Het waren totaal andere tijden. De wereld keek niet mee. Zo werd de finish bijvoorbeeld doodleuk verlegd zonder dat de renners dat wisten. Eén ding is zeker in de Ronde van de Achterhoek: de finish vindt plaats in Varsseveld rond 17.00 uur aan de Dames Jolinkweg. Het verloop van de rest van de koers is afwachten en vooral genieten voor de gehele Achterhoek en de rest van de wereld.

Hoe het begon

De voorbereidingen van deze Ronde zijn al lange tijd geleden gestart. En dat moet ook wel want het is niet zomaar iets. In 2019 waren Gerbert Smit (café restaurant De Domme Aanleg) en Wiljo Prinsen (Prinsen sloopwerken) zo enthousiast, dat ze zowel finish als start in Bredevoort wilden organiseren. Afspraak is echter dat de start en finish in twee verschillende gemeenten in de Achterhoek plaatsvinden. Dus gingen ze voor de start. Dat was voor 2020 de bedoeling maar in verband met het welbekende virus kon dit niet doorgaan. Vandaar dit jaar een nieuwe Ronde en een nieuwe kans. De organisatie van de RvdA is volop in gesprek geweest met de lokale middenstand in Bredevoort (Brem). Dankzij hen is er een mooie samenwerking gestart. Naast het beschikbaar stellen van vergaderruimte voor KNWU en ploegleiders bij Stadsbrouwerij de Borghman, hebben Gerbert Smit en Wiljo Prinsen hun creatieve ideeën weer aangeschreven. Het gehele weekend organiseren zij diverse activiteiten rondom de locatie De Domme Aanleg, waar ook de officiële start van de Ronde plaatsvindt.

Starttijden

De start van de neutralisatie van de Ronde van de Achterhoek vindt zondag 29 augustus om ca 12.15 uur plaats op ’t Zand in Bredevoort. Even daarvoor, rond 11.30 uur, presenteren alle teams zich op deze locatie. Na de neutralisatie van ongeveer 5 km, vindt de officiële start om 12.30 uur plaats bij café restaurant De Domme Aanleg aan de Lichtenvoordsestraatweg 87.