Door Herlinda ter Maat
Tijdens de finish in Terborg (2019) werden de eerste stappen al gezet, om naast de wielerkoers voor internationale profs, ook een deel van het evenement te organiseren voor de gehandicapte sporter. Het bestuur van de Stichting Wielerpromotion werd uitgebreid met Wilco Giesen uit Silvolde. Hij is bekend met de wereld van ondersteunende fietsen zoals Alinkers en Race Runners. Hierdoor krijgen de sporters met aangepaste fietsen en hulpmiddelen voor het eerst een plek in het programma, voorafgaand aan de finish van de wielerkoers. Ook kwam er veel steun van Azora. Zij organiseren o.a. voor duofietsers een recreatieve route welke over het finishparcours loopt.
Al snel werd er contact gelegd met Achterhoek in Beweging. Zij zijn met hun visie op Uniek Sporten Achterhoek ook bezig met aandacht voor deze doelgroep. Pascal Kamperman, directeur van Achterhoek in Beweging, gesteund door de gemeentes Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk, ging met zijn medewerkers aan de slag.
Achterhoek in Beweging ondersteunt, adviseert en verbindt waar het mogelijk is. Achterhoek in beweging werkt samen met de organisatie, partners en sponsors aan het feit dat de Achterhoek trots is en gaat worden op dit prachtige fietsevenement. Dit helpt hen om aandacht voor de verschillende doelgroepen te vestigen en te laten zien dat het niet alleen om wedstrijdevenement gaat. Ook de andere sportactiviteiten in dat weekend leveren hier een mooie bijdrage aan. Pascal geeft aan dat het een uniek evenement is in Nederland, waar nog open gekoerst kan worden in het prachtige Achterhoekse landschap. Naast het wedstrijdevenement werkt de organisatie ook aan side-events die aansluiten bij het beweeg- & sportakkoord Achterhoek 2020-2030.
“Dit evenement sluit mooi aan bij de activiteiten en ontwikkelingen die we nu doormaken in Achterhoek: aandacht voor breedtesport, sportverenigingen en unieke sporters”.
Er kwam een fantastisch programma tot stand, waarbij de gehandicaptensport nu zelfs een hele zaterdag in beslag neemt.
Zaterdag 28 augustus wordt op het industrieterrein Hofskamp Oost in Varsseveld een programma ingevuld, waarbij vanaf 12.00 uur de Alinkers en Race Runners in actie komen op het Hofskamp-binnenparcours van 600 meter. De finish is bij van Raam aan de Guldenweg 23. Ondertussen starten vanaf 12.00 uur de aangepaste fietsen zoals de duo-, rolstoel- en driewielig-fietsen bij Azora op de locatie Den Es aan de Oranjestraat 30.
Vanaf 14.00 uur start de hand-bike open klasse voor deelnemers die geen KNWU-licentie hebben. Denk aan revalidatiecentra van ziekenhuizen, die sporters met handbikes weer activeren, maar ook voor individuele handbikers. Hiervoor wordt het Hofskamp-buitenparcours van 2.000 meter aan de Guldenweg gebruikt. Vanaf 16.00 uur start de KNWU-wedstrijd handbike paracycling op NK niveau. Deze gaat over het 2km lange parcours gedurende 60 minuten en 1 extra ronde. Hoewel enkele Nederlandse toppers op dat moment deelnemen aan de Paralympics in Tokio, zullen de overige toprijders zoveel mogelijk naar Varsseveld komen.